PPM2024: dé dag voor de pensioenadviseur

Op maandag 24 juni organiseerden wij de PPM2024 in Apeldoorn. Deze editie was er meer ruimte voor individuele interesse, door het aanbod van meer deelsessies.

Het thema van de dag was: “Eén jaar Wtp: trends en ervaringen”

Isabel Lieverse (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Saskia de Zwaan (Werken aan ons Pensioen) gaven plenaire presentaties. In de diverse deelsessies kon gekozen worden voor sessies van onder andere de Belastingdienst, diverse pensioenuitvoerders en derde pijler aanbieders. Ook waren er demo’s van Pensioennavigator en uiteenlopende kennissessies.

Kon je er niet bij zijn? Dan lees je hieronder wat je gemist hebt. In 2025 organiseren we de volgende editie van PPM. Hou onze agenda in de gaten voor deze of één van onze andere evenementen. 

In contact

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Programma | Sprekers & deelsessies

PLENAIR: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Werken aan ons Pensioen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt ons het laatste (Wtp) nieuws brengen met een plenaire presentatie.  Ook is ‘Werken aan ons Pensioen’ deze dag aanwezig en kun je hun deelsessie bezoeken!

 

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Mr. Isabel Lieverse is senior beleidsmedewerker en projectleider signalering bij de programmadirectie Pensioenen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar heeft zij de afgelopen jaren gewerkt aan de totstandkoming en wetsbehandeling van de Wet toekomst pensioenen. Isabel zal u meenemen in de keuzes die werkgevers de komende jaren hebben, om te zorgen dat hun pensioenregeling voldoet aan de nieuwe wet- en regelgeving. Onderwerpen die langskomen zijn onder meer compensatie en eerbiedigende werking. Zij neemt ook de signalen en vragen uit de praktijk mee, waar adviseurs tot nu toe tegenaan gelopen zijn.

 

Werken aan ons Pensioen

Werkenaanonspensioen.nl is een informatieplatform voor de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Projectleider Saskia de Zwaan licht het doel van de site toe en geeft aan hoe u hier als pensioenadviseur gebruik van kunt maken. Ook is zij benieuwd naar uw ervaringen zodat deze kunnen worden meegenomen.

Deelsessies & informatiemarkt: Belastingdienst - Kennisgroep Verzekeringsproducten en Assurantiebelasting

Onderwerpen deelsessies:

Actualiteiten met betrekking tot de 3e pijler

De Kennisgroep Verzekeringsproducten en Assurantiebelasting maakt deel uit van de Belastingdienst en heeft onder meer de 3 e pijler als aandachtsgebied. Bij de uitvoering van wet- en regelgeving staat de Belastingdienst dagelijks voor keuzes bij de toepassing hiervan op individuele belastingplichtigen.

Als daarbij vragen opkomen over hoe een bepaalde wettelijke regel moet worden uitgelegd en toegepast, kan de kennisgroep zich hierover buigen. Na een uitgebreide analyse neemt de kennisgroep een standpunt in. De heer Paolo Seijsener (voorzitter) en de heer Wilfred de Groot (lid) zullen op persoonlijke titel, een sessie houden over actualiteiten met betrekking tot de 3e pijler.

Deelsessies & informatiemarkt: Belastingdienst - Centraal Aanspreekpunt Pensioenen

Onderwerpen deelsessies:

Fiscale vraagstukken bij de implementatie van de Wtp

De implementatie van de Wtp kent naast civielrechtelijke uitdagingen ook verschillende fiscale vraagstukken. Erik Schouten (per 1 januari 2024 voorzitter van het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst) en Ben Schuurman (zijn voorganger), zullen enkele van deze vraagstukken met u bespreken.

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen, zijn onder andere:
– Overgangsrecht progressieve premiestaffels (waaronder de eventtoets)
– Aanpassing staffelbesluit
– Concernproblematiek, overgang onderneming en overgangsrecht
– Ziekte en arbeidsongeschiktheid en de invoering van de Wtp
– Gewijzigd nabestaandenpensioen
– Vroegste en uiterste ingangsdatum van ouderdomspensioen
– Aangepaste regels voor internationale waardeoverdrachten

Deelsessies & informatiemarkt: Pensify

Nieuwe flexibele pensioenoplossing voor het gehele MKB

Bent u op zoek naar innovatieve pensioenoplossingen voor uw klanten? Ontdek Pensify tijdens onze sessie op PPM2024! Samen met NNEK Vermogensbeheer bieden wij een unieke collectieve lijfrente aan in de derde pijler. Deze moderne aanpak biedt flexibiliteit voor de werkgever, minder complexiteit en individuele keuzevrijheid voor werknemers, wat een aantrekkelijk alternatief en/of aanvulling kan zijn op de traditionele tweede pijler.

Wat kunt u verwachten tijdens de deelsessie:

 • – Flexibele pensioenopbouw
 • – Innovatieve samenwerkingen
 • – Waarom de derde pijler aan de werkgever?
 • – No brainer voor de kleine bedrijven?
 • – Individueel advies belangrijker dan ooit
 • – Beleggen is noodzaak
 • – Rol adviseur is cruciaal

Presentatie door Benjamin Davids van Pensify  (founder) en Michiel van Vugt van NNEK Vermogensbeheer (commercieel directeur)

Sluit u aan bij onze sessie om te ontdekken of Pensify uw adviespraktijk kan versterken.

Deelsessies & informatiemarkt: Brand New Day 

 

Pensioenopbouw in de derde pijler: er is meer mogelijk dan u denkt! 

(Aanvullend) pensioen is de huisspecialiteit van Brand New Day. We bieden al meer dan 10 jaar producten hiervoor aan. Calvinistisch in kosten, bourgondisch in service. Dat zijn wij in een notendop. Je kan best zeggen dat we aardig wat pensioenkennis in huis hebben.

Met de Wet toekomst pensioenen is in 2023 de ruimte om aanvullend pensioen op te bouwen aanzienlijk verruimd. Dat maakt het extra interessant om – naast de bijspaarregeling binnen het collectieve pensioencontract – ook lijfrente in overweging te nemen in uw dagelijkse adviespraktijk. Voor werkgevers die geen collectief pensioencontract hebben is de werkgeverspensioenrekening van Brand New Day mogelijk een passende oplossing.  

Thomas van der Heijden (manager werkgeversdesk) en Robert-Jan Pool (accountmanager adviseursservice) vertellen u tijdens de deelsessies graag meer over de (lijfrente)oplossingen van Brand New Day én over onze nieuwe werkgeverspensioenrekening.

Deelsessies & informatiemarkt: Werken aan ons Pensioen

Handige tips van Werken aan ons Pensioen

Het aanpassen van alle pensioenregelingen aan – en de transitie naar – het nieuwe pensioenstelsel is een omvangrijk en complex traject waarbij strakke deadlines gelden. De werkgever mag de pensioenregeling niet zomaar wijzigen. Ook niet als de wetgeving verandert. Dat de pensioenregeling moet worden aangepast aan het nieuwe wettelijke kader staat vast, maar hoe de nieuwe pensioenregeling eruit komt te zien bepalen werkgever en werknemers samen. Hoe kunt u als adviseur bijdragen aan het proces tussen werkgevers en werknemers(vertegenwoordiging)? Tijdens deze sessie geeft Saskia de Zwaan handige tips.

Deelsessies & informatiemarkt: Nationale Nederlanden

Onderwerpen deelsessies:

Pensioenbeleggen: keuzes, advies en klantbegeleiding

In deze presentatie ontdek je ons beleggingsbeleid en hoe we tot een goede default lifecycle komen. Marcus Haveman gaat dieper in op het belang van kwalitatief goede en duurzame beleggingen, de bijbehorende rendementen en de relatie met het te bereiken pensioen en de beoordeling daarvan. Daarnaast bespreken we de keuzes die we wel en niet bieden als pensioenverzekeraar aan werkgevers en zijn werknemers.  We reiken praktische handvatten aan, zodat jij als adviseur jouw klanten nog beter kunt ondersteunen in beleggingskeuzes.

Transitieplan: eigenlijk niets nieuws in je advies!

Een ‘hot topic’  is op dit moment de  verplichting om een transitieplan op te stellen bij het overstappen naar een vlakke premie. Wil je weten wat de wet precies voorschrijft, welke uitgangspunten van belang zijn en wie er verantwoordelijk is voor het opstellen van zo’n plan? En hoe wij jou en de werkgever kunnen helpen om een transitieplan op te kunnen stellen? Dan ben je bij onze informatiesessie aan het juiste adres! Marcus Haveman geeft je praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan!

Deelsessies & informatiemarkt: a.s.r.

Onderwerp deelsessies:

Van (Wtp) transitie naar synergie: navigeren door het pensioenlandschap!  

Welke kansen biedt de Wet toekomst pensioenen jou als pensioenadviseur? En hoe zorgen wij er samen voor dat iedere werkgever op tijd ‘Wtp-proof’ is?  Wij ontwikkelden oplossingen die jou helpen om jouw advieswerk zo eenvoudig mogelijk te maken.

Ook bieden wij door het samengaan van Aegon en a.s.r. een compleet aanbod aan producten en diensten die aansluiten bij de financiële, fysieke en mentale fitheid van werknemers. Goed werkgeverschap doen we samen! Daar wordt iedereen beter van.

Ben je nieuwsgierig hoe a.s.r. jou helpt met adviseren? Christina, Roland en Maurits nemen je graag mee in de mogelijkheden.

Deelsessies & informatiemarkt: PNO Media

Onderwerpen deelsessies:

Genoeg keuze bij PNO Media in het nieuwe pensioenstelsel!

Sessie 1: PNO Media is hét vrijwillige pensioenfonds voor de creatieve en digitale industrie. In het nieuwe pensioenstelsel gaan we de flexibele én solidaire premieregeling aanbieden. Werkgevers en adviseurs hebben dus echt iets te kiezen bij PNO Media. Graag vertellen Pieter den Boer en Albert Hoogeveen je meer over de mogelijkheden en kansen die PNO Media jou als adviseur te bieden heeft.

Een duik in onze solidaire premieregeling

Sessie 2: Graag duikt Pieter den Boer samen met jullie dieper in onze solidaire premieregeling. We vertellen je meer over de keuzes die we hebben gemaakt voor de solidariteitsreserve, ons beleggingsbeleid voor jongeren,  het ambitieniveau en de collectieve uitkeringsfase. Ook geven we meer inzicht in de verschillen tussen de solidaire en flexibele premieregeling en de mogelijkheden die jij aan jouw werkgevers te bieden hebt.

Deelsessies & informatiemarkt: Zwitserleven

Onderwerpen deelsessies:

Inzichten en oplossingen voor adviseurs en werkgevers in de Wtp-transitie

Het Zwitserleven gevoel. Een gevoel dat we delen. En het geruststellende gevoel dat u alles goed geregeld hebt, delen we ook graag met adviseurs en werkgevers.

Want in het afgelopen jaar hebben we veel adviseurs geholpen om werkgevers en deelnemers mee te nemen in de Wtp-transitie. In deze sessie delen we onze belangrijkste inzichten met u.

En we kijken graag vooruit: wat kunt u verwachten van Zwitserleven? Welke veranderingen komen eraan op het gebied van producten en tooling? En hoe gaat dit helpen om uw werkgevers en deelnemers nog beter te adviseren en begeleiden? Arjen van Zanten en Rick de Grood praten u graag bij.

Deelsessies & informatiemarkt: BeFrank

Onderwerpen deelsessies:

De kansen van de Wtp

De Wet toekomst pensioenen is een feit. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? We nemen je graag mee in de oplossingen die wij ontwikkeld hebben. Hoe kun je omgaan met compensatie? En wat zijn de mogelijkheden in het veranderde nabestaandenpensioen? Hoe kun je deelnemers en werkgevers daarin begeleiden? Kansen genoeg! Ook praten we je bij over andere productontwikkelingen van BeFrank en geven we een update over hoe wij omgaan met duurzaamheid. We zien je graag bij onze sessie, meld je nu aan!

Sprekers: Hanneke Geluk en Jan Hein Rhebergen

Deelsessies & informatiemarkt: Allianz

Onderwerpen deelsessies:

Eén jaar WTP. Hoe staat het met de praktische uitwerking daarvan bij Allianz? Mark Bos (Accountmanager Pensioen) en Jasper de Vries (Business Development Pensioen) vertellen u er graag over. Vanzelfsprekend praten zij u bij over de laatste stand van zaken en ontwikkelingen op het gebied van pensioen bij Allianz. Zo lanceren we later dit jaar een geheel vernieuwd werkgeverportaal. We geven alvast een sneak preview.

Ook krijgt u een korte terugblik op de vorig jaar geïntroduceerde duurzame lifecycles. Daarmee hebben we een verdere invulling gegeven aan onze wereldwijde duurzaamheidsambities. En – niet onbelangrijk – de lifecycles laten mooie rendementen zien!

Benieuwd wat Allianz voor u en uw klanten kan betekenen? Meld u dan nu aan voor één van onze deelsessies of kom bij ons langs op de informatiemarkt.

Deelsessies & informatiemarkt: Centraal Beheer PPI

Centraal Beheer PPI: samen werken aan het pensioen van nu, straks en later

Werkgevers staan voor een grote uitdaging: een nieuwe Wtp-regeling. Dat betekent veel vragen en keuzes te maken. Voor veel werkgevers is dit lastig. Het gevolg: ze wachten af. En dáár ligt een mooie rol voor u en ons! Op 24 juni gaat onze Wtp-reis verder. Op een interactieve manier gaan we met elkaar in gesprek. Wat kunnen wij samendoen om werkgevers in beweging te krijgen? Wat mag u van ons verwachten en wat verwachten wij van u? En wat is onze visie op keuzebegeleiding? Wij vertellen het u graag op 24 juni!

 

Onderwerpen deelsessies:

Deelsessie 1: De werkgever in actie

Werkgevers staan voor een grote uitdaging: een nieuwe Wtp-regeling. Dat betekent veel vragen en keuzes te maken. “Kiezen we voor eerbiedigende werking of een transitie? En hoe zit het met compensatie?” Wij merken dat dat voor veel werkgevers lastig is. Het gevolg: ze wachten af. En dáár ligt een mooie rol voor u en ons! Tijdens PPM 2024 gaan wij op een interactieve manier met u in gesprek. Wat kunnen wij samendoen om werkgevers nú in beweging te krijgen? En wat mag u van ons verwachten? We vertellen u het graag! 

Deze sessie wordt gegeven door:  Roland Veenema (Senior Accountmanager).

 

Deelsessie 2: Gefeliciteerd! De werkgever heeft een nieuwe Wtp-regeling

Voor de werknemers verandert er wel het een en ander. Heldere en duidelijke communicatie is hierbij belangrijk. Hoe zorgt Centraal Beheer PPI ervoor dat deelnemers straks de juiste keuzes kunnen maken? Tijdens PPM 2024 vertellen wij u graag over onze visie op keuzebegeleiding. Hoe gaan wij dat doen? En welke rol zien wij voor u en de werkgever? Natuurlijk horen wij ook graag uw tips en ideeën over keuzebegeleiding. Zo zorgen we samen voor een goede keuzebegeleiding. Doet u mee?

Deze sessie wordt gegeven door: Scott Martens (Projectmanager Wet toekomst pensioenen (Wtp))

Deelsessies & informatiestand: Pensioennavigator > pensioenkennis

Pensioennavigator heeft interessante kennis-updates voor je! In vier verschillende deelsessies behandelen we onderstaande onderwerpen:

 • Sessie 1: Lifecycle-rapport en URM-berekeningen
 • Sessie 2: ‘Vraag maar raak’ met Pensioenjurist mr. drs. Corey Dekkers MFP CFP
 • Sessie 3: Lifecycle-rapport en URM-berekeningen
 • Sessie 4: Samenstelling van een beleggingsportefeuille; asset mix en instrumenten

We nodigen je van harte uit hier bij aanwezig te zijn!

 

Lifecycle-rapport en URM-berekeningen

In Pensioennavigator is het mogelijk om verschillende lifecycles met elkaar te vergelijken. Dit gebeurt op basis van het deelnemersbestand, de geselecteerde producten en lifecycles en er wordt rekening gehouden met de beleggingskosten van deze lifecycles. Dus niet op basis van maatmensen en standaard beleggingskosten. 

De uitkomsten worden weergegeven in een uitgebreid lifecycle-rapport. Met dit rapport biedt Pensioennavigator een krachtige tool om op basis van verschillende criteria lifecycles te vergelijken. We laten je graag zien hoe dit werkt en hoe je dit eenvoudig kunt toepassen in je advisering. 

Verder geven we in deze  deelsessie een introductie over URM-berekeningen. URM staat voor Uniforme RekenMethodiek. Kenmerkend is dat resultaten worden weergegeven in een verwacht, pessimistisch en optimistisch scenario. De software van Pensioennavigator biedt de mogelijkheid om de pensioenproducten van de aanbieders door te rekenen en te vergelijken op basis van de URM. In deze deelsessie gaan we dieper in op de techniek achter de URM-berekeningen.

 

Samenstelling van een beleggingsportefeuille; asset mix en instrumenten

Een pensioen is een belegging voor later. Met de nieuwe wetgeving zijn een goede risico-rendementsverhouding en een concurrerend kostenniveau belangrijker dan ooit. Met het grote aanbod van beleggingsoplossingen en de veranderende trends in financiële markten kan het soms lastig zijn om het overzicht te bewaren.

Ik neem je mee naar de basis. Hoe komt de samenstelling van een beleggingsportefeuille eigenlijk tot stand? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de verschillende vermogenscategorieën en beleggingsstijlen? Hoe zit een beleggingsfonds in elkaar, en hoe kun je ze met elkaar vergelijken? Welke rol speelt duurzaamheid hierin?

In deze sessie neemt Coen Verheij, onafhankelijk adviseur in Asset en Wealth Management, je stap voor stap mee door deze vragen heen, zonder ingewikkeld jargon en met voldoende ruimte voor vragen en discussie.

Deelsessies & informatiestand: Pensioennavigator > demo's

Na het succes van onze online demo’s, kun je op PPM dit jaar ook deze demo’s ‘live’ volgen.

 • Sessie 1: Kennismaking Pensioennavigator
 • Sessie 2: Wtp adviesproces
 • Sessie 3: Kennismaking Pensioennavigator
 • Sessie 4: Wtp adviesproces

Nog niet bekend met de software? In sessie 1 en 3 laten we je graag de belangrijkste functionaliteiten, berekeningen, documenten en vergelijkingen zien die Pensioennavigator beschikbaar heeft. Alles wat je nodig hebt voor een compliant dossier passeert in korte tijd de revue. Van het op eenvoudige wijze inventariseren tot aan prijs- en product- en lifecycle vergelijkingen. De Alles-in-een oplossing voor pensioenadviseurs.

Wil je nog eens zien op welke wijze Pensioennavigator ondersteuning biedt in het Wtp adviesproces? In sessie 2 en 4 laten we aan de hand van een demo zien hoe je het gelijkblijvend premiepercentage kan bepalen aan de hand van de huidige pensioenregeling, een Wtp regeling kan ontwerpen en compensatie kan berekenen.

Van harte welkom!